Reisverslag dag 12 – Wakduiken

De dag vandaag begint, zoals de meeste dagen, met het ontbijt, niet dat ik daar veel trek in heb. Ik ben druk bezig met de mentale voorbereiding op de wakduik. Ik parkeer de auto boven bij de ontbijtzaal. We eten een broodje, ik spoel met moeite een broodje met hamkaas en een eitje weg met een kop koffie. Dan is het tijd. Op naar de kruidenierszaak waar we verzamelen voor de wakduik, maar ik was er duidelijk niet bij met mijn hoofd toen ik parkeerde. We zijn een stukje weggezak in zachte sneeuw. Een kort duwtje en we zijn onderweg.

Bij de kruidenierszaak trek ik alvast mijn trui en t-shirt uit, en doe ik mijn kamerjas aan. Een beetje aan de kou wennen, want het vriest nog een graad of drie. We lopen naar beneden en bekijken het wak even van dichtbij. De thermometer die in het water ligt geeft aan dat het -1 graad celcius is. Oei dat is fris. Het ijs is wel dik, ongeveer 35 centimeter. Dit schijnt 15 centimeter minder te zijn dan normaal, dan is het rond deze tijd van het jaar ongeveer 50 centimeter. Maar er viel vroeg veel sneeuw en dat beperkt de aangroei van het ijs.

Na het wakduiken en het aanmoedingen van de andere duikers kleed ik mij aan. Eenmaal aangekleed en opgewarmd schiet deze gedacht door mijn hoofd: F**k, ik het nog een challenge in zwembroek te doen… Tsja en wat doe je dan, er is weinig vervelender dan het aantrekken van een natte zwembroek. Er is natuurlijk wel gedoneerd voor de challenge, dus dat moeten we het in ieder geval op zijn minst proberen.

Daar gaan alle kledingstukken dus weer uit, en de koude natte zwembroek gaat weer aan. Dankjewel Aar en Onno voor deze challenge ;-).