Reisverslag dag 10 – Jokkmokk – ijsrijden – Borgvattnet

Vandaag rijden we naar Borgvattnet, een klein dorpje (69 inwoners) dat eigenlijk helemaal overgenomen wordt door de Noordkaap challenge. Het onderdak in dit dorpje is niet op een kampeerterrein of een hotel, maar is geregeld bij de lokale bevolking thuis. Het incheckpunt in het dorpje is de lokale kruidenierszaak van Edward en Sandra. Maar eerst nog vertrekken vanuit Jokkmokk, en dus naar beneden de poolcirkel.

Afgelopen avond is bij het kampvuur gevraagd of we willen meewerken aan een carswap met een van de andere teams. Twijfelachtig ging mijn moeder akkoord. Zelf in een andere auto rijden, geen enkel probleem. Maar een ander team in haar AX, daar moest toch een nachtje over geslapen worden. We hebben in ieder geval afgesproken bij het ijsrijden te gaan kijken. Daar mag ik met de sneeuwpanters een stukje rijden in hun Smart op het ijs. Achterwiel aangedreven, dat is even lastig. Maar Matthijs en Merel rijden hun auto als volleerd drifters over het parkours. Tuurlijk hier en daar even uit de bocht, maar daar is de ruimte voor op de grote vlakte.

Dan is het tijd voor de carswap, gaat het door? Ja, ook mijn moeder is overstag. En het gaat door. De carswap heeft geleid tot deze prachtige video.

Na de carswap maken we een beetje haast naar het Webasto-team. Dit team staat halverwege de route iedereen op te wachten met snert en koffie. Wat een helden, dat gaat erin als zoete koek. De crew heeft een geweldig mooi filmpje geschoten van de koek en zopie met de drone, en ook die beelden willen we graag delen met jullie.

We vertrekken samen met Rooftop team naar de eindlocatie in Borgvattnet, wederom door het prachtige landschap. Wel is deze etappe waarschijnlijk de laatste witte etappe die we rijden dus we nemen de langste route die we kunnen nemen. Bij de koffie, en plaspauze wisselen we van bestuurder en rijdt ik verder. Het is alweer donker namelijk.

Halverwege de resterende rit naar Borgvattnet beginnen de buikjes te knorren, en de adblue tank van het rooftop team ook. Dus we stoppen om te tanken en eten bij de lokale alle-soort-fastfoodzaak een heerlijke pizza met een kop koffie. Daar komen we toevallig een van de crew wagens tegen, en ons wordt gevraagd om de loting te doen, maar daarvoor eerst een klein stukje historie.

Borgvattnet is het meest bekend om zijn oude pastorie die werd gebouwd in 1876, en staat bekend als een spookhuis. De eerste gedocumenteerde vermelding van geesten in de pastorie is in een brief uit 1927, geschreven door kapelaan Nils Hedlund die destijds in het huis woonde. In de jaren 1930 beweerde Hedlund’s opvolger, kapelaan Rudolf Tängdén, de geest van een vrouw in het huis te hebben gezien, en in de jaren 1940 zeiden de latere kapelaan Otto Lindgren en zijn vrouw dat ze paranormale activiteit hadden meegemaakt, waaronder rare geluiden en bewegende objecten. In 1941 werd een vrouw die de pastorie bezocht op een avond wakker in de kamer om te zien dat ze niet alleen was. Drie oude vrouwen zaten in een bank naar haar te staren in de donkere kamer. Ze deed het licht aan en de drie geesten waren er nog, maar leken waziger te zijn. In 1945 verhuisde kapelaan Erik Lindgren naar de pastorie en begon hij in zijn dagboek alle vreemde dingen op te schrijven. Lindgren had een schommelstoel gekocht die hij naar de pastorie bracht. Hij heeft echter nooit lang in zijn stoel kunnen zitten zonder er door een onzichtbare kracht uit te worden gegooid.

De loting die we deden was om te bepalen welk van de teams in de oude pastorie moest slapen. Het lot heeft beslist dat dit het team van Sisters act werd. Weliswaar werd er getwijfeld aan de loting, maar deze is helemaal opgenomen en eerlijk verlopen.

Samen met de crew wagen en het rooftop team rijden we verder naar het spookdorp. En het stuk door de bossen bij Borgvattnet was net een circuit, heuvel op, bochtig, heuvel af. Eigenlijk gewoon scheuren wat we daar deden over de besneeuwde weg.

Na de check-in in de kruidenierswinkel vervoegen we ons bij de andere teams aan het gezamelijke diner, ook door de lokale bevolking geregeld. Tijdens het diner spookt het ook, alle stroom valt uit in het gebouw. Maar met kaarsjes blijft het gezellig, en kan je zien wat je eet.

Na het diner nog een bingo en wie wint daar de volle kaart? Ja Maya inderdaad. We doen nog een drankje of twee en gaan dan allemaal richting bed. Opladen voor het wakduiken in het meer.