Reisverslag dag 5

Vandaag hopen we op een rustigere rit naar Inari toe dan de cross-country van gisteren. Vanuit het hotel begint Maya, en die is nog niet helemaal wakker. We moeten namelijk omhoog, n daarvoor moeten we een beetje gang hebben. Gelukkig in de tweede instantie ging het helemaal prima en we zijn opweg. Eerst naar Pokka, de koudst gemeten plek in Europa ooit.

We doen lekker rustig aan, we vertrekken snel van de grote weg en gaan verder op de B-weg, deze weg is niet gestrooid, maar bestaat uit platgereden sneeuw.

Het is niet zo warm nog in de auto, maar beter al dan de -10 waar we mee begonnen, kacheltje op vol en de temperatuur begint goed te stijgen. Vandaag is ook de laatste dag voorlopig dat de zon boven de horizon verschijnt.

Het zijn kerstkaarten waar we doorheen rijden, en deze zonsopgang konden we jullie niet onthouden.

En op de besneeuwde wegen mag je nog best hard rijden, gewoon 80 km per uur. Net als buiten de bebouwde kom in Nederland.

Na ongeveer een uur gereden te hebben zien we iets opdoemen in de verte, is dat een. ja het lijkt er wel op, even afremmen en fototoestel pakken.

Het is nog bijna niet te zien, maar het is een Rendier. Voorzichtig ernaar toe rijden, uit het raam hangen en met twee toestellen foto’s maken, iets moet er dan wel lukken om te maken.

We genieten na van deze ontmoeting en rijden verder richting de koudste plek in Jokka. Onderweg komen we in tegengestelde richting Porsche na Porsche tegen. Dat lijken ons niet direct autos voor dit klimaat en landschap. Maar we komen langs het Porsche experience centre en dat verklaart een hoop.

De koudst gemeten plek van Europa is niet een heel bijzondere locatie eigenlijk. Het is een klein tankstationnetje, waar je niet meer kan tanken. Maar wel een goede foto is er te maken met de oude pompen. Dat past wel bij onze auto.

We horen dat er een rendierenboerderij in de buurt is, daar gaan we even kijken dus. Want meer rendieren is meer beter. Het zijn van dichtbij net tamme koeien, alleen een stuk minder nieuwsgierig.

Na de koudste plek en de rendieren vervolgen we onze tocht naar Inari, de bossen worden iets minder en de zon begint alweer flink te dalen. Dit geeft prachtige fotos, we zijn ook de enige op de weg hier.

Nog maar een klein stukje naar Inari, inmiddels is de buitentemperatuur gedaald tot -20 graden, maar binnen houdt de kachel het lekker warm.

Vanavond gaan we proberen het Noorderlicht te zien vanaf het ijsmeer, en wordt een temperatuur verwacht van -25. Blij dat wij binnen slapen, de daktentteams slapen vannacht of binnen, of in de bak van de bestelbus. Daar staat een standkacheltje in, dus is het goed uit te houden.

Inmiddels is het nu negen uur, en we moeten morgen om 05:00 vertrekken richting de Noordkaap. Het doel is namelijk om daar om 11 uur aan te komen en met het eerste konvooi naar boven te rijden. Maar toch nog even proberen het Noorderlicht op de foto te krijgen, maar de maan lijkt wat te helder en het is verschrikkelijk koud op het ijsmeer.

Ja het is het echt, het is het Noorderlicht.

De oplettende kijker ziet dat de fotos enigszins bewogen zijn, dat komt door de lange sluitertijden die nodig zijn om het Noorderlicht goed op de foto te krijgen. Met het blote oog lijkt het net een sluierwolk namelijk. Maar het is dat toch gelukt op de foto met het Noorderlicht. Inmiddels is het -25 graden, en dat is net te koud voor de wakduik challenge die ik nog moet doen. Maar dat komt helemaal goed in Borgvattnet in Zweden. Daar wordt namelijk speciaal een wakduikevent georganiseerd voor ons.

Route