Reisverslag dag 4

Ow wat een avontuur vandaag, ik vond het prachtig. Maar laten we jullie nu niet verder in spanning houden over de tocht vandaag. Het plan was vandaag om via een cross country route naar de kerstman toe te rijden, en dan door naar de overnachtingslocatie. Maar zoals al een paar keer aangekondigd, alles liep anders.

Bij het ontbijt vroeg Willard van de crew of hij vandaag mee mocht rijden tijdens de cross-country, en natuurlijk vonden we dat een goed idee. We starten en zijn wat eerder dan gepland bij de kruising naar de landweg. Daar halen we wat spullen uit de auto om een zitplek te maken, en die stoppen we in de wagen van de crew. Die spullen zien we hopelijk nog terug vandaag.

Willard stapt en en daar gaan we, linksaf de landweg op. Helemaal wit, een spoor voor ons en rustig doorrijden.

Deze weg moeten we 14 kilometer volgen tot de T-splitsing. Voorlopig rijden we heerlijk, gang is alles. Na een kilometertje worden de sporen dieper, en fors dieper

De snelheid wordt minder en minder, helaas we lopen vast in de sneeuw. Maar niet getreurt, we hebben kettingen.

En blij dat ik ben dat we geoefend hebben even die om te leggen. Binnen een kwartiertje liggen ze er allebij om.

En we blazen weer verder, na een kort duwtje van mijn moeder en Willard zijn we uit het kuiltje en weer op gang. We hebben zeker al twee kilometer afgelegd. Nog maar een eindje te gaan. We hebben gelukkig lol in de auto, die van binnen lekker warm is. Dan zien we voor ons iets onheilspellends opdoemen.

Het busje is van de weg geraakt. Met mankracht krijgen we de bus de weg niet op, gelukkig heeft een van de wagens in het treintje een lier en daarmee krijgen we de bus de weg op. Duurde ongeveer een uurtje, maar helemaal top iedereen heeft de moet erin verder.

In een treintje gaat het verder, dit kost wel tijd de gemiddelde snelheid is gedaald tot 10km per uur door de vertraging van het busje. Wij staan zelf helaas stil op de helling omhoog, dat is een lesje voor de volgende keer. Maar wederom met hulp van de passagiers komen we los. Ik stop niet meer op de helling, maar rij door naar de top. Dan even wachten tot er omhoog geklommen is, want er moet een flink eind gelopen worden.

We komen in een treintje terecht, en dan zie ik een heuveltje komen. Ik neem afstand en we laten even een gat vallen. Dan kan ik vaart maken en haal ik het zonder problemen omhoog op de berg. Boven op de berg zien we het volgende probleem

Er staat een auto volledig in naast de weg. Gelukkig hebben de inzittenden niks en lijkt de auto wel heel te zijn. Maarja die kunnen we niet laten staan, dit is even ingewikkelder dan daarnet oplossen. Maar met vereende krachten, de lier, en grote dennenboom en we krijgen de auto naar ruim een uur proberen uit de greppel, en we moeten nog 10 kilometer rijden. Deze cross-country route begint meer een off-road tour te lijken.

Inmiddels zijn de laatst vertrokkenen aangesloten, een Defender en twee Volvo’s. Maar het kost tijd, elke keer scheppen en klein stukje rijden.

En de ene, na de andere wagen komt vast te staan of in de greppel terecht.

Maar ons kleine racemonstertje blijft rijden, oke de sporen zijn gigantisch diep en af en toe loopt hij aan de grond vast. Maar dat is een kwestie van even uitstappen, duwen en we kunnen weer verder. We rijden regelmatig wel schuin, een bandje in het spoor, en eentje op de sneeuw.

We komen na 5 uur aan bij de T-splitsing, hier kiezen we allemaal ervoor om de cross-country niet te vervolgen. De rest van de route is namelijk nog 50 kilometer, het begint donker te worden. De kettingen gaan er bij iedereen af en via de B-wegen gaan we verder naar de kerstman en richting de poolcirkel.

De kerstman woont natuurlijk boven de poolcirkel en ook daar moeten fotos van gemaakt natuurlijk worden, nog nooit ben ik zo noordelijk geweest in Europa.

En boven de poolcirkel betekend een hoge kans op Noorderlicht. Ben benieuwd of we het tegenkomen om onze rit naar het hotel, dat is nog een kleine 2,5 uur rijden. Een gezellige tocht, samen met de teams de Beslagkom, Webasto en Snowpatrol. een half uur voordat we aankomen zien we iets aan de hemel schitteren, het lijkt wel een wolk met een beetje een groene gloed. In het hotel komen we erachter dat dit al het Noorderlicht is. Hopen dat we het deze week nog vaker gaan zien.

Route