Reisverslag dag 3

Helsinki
De wekker gaat om een schappelijke tijd, 08:45 Finse tijd, zodat we ruim de tijd hebben om op te staan. Aan te kleden en ons naar het ontbijtbuffet kunnen begeven. Dat tot 10:00 geserveerd wordt. We ruimen gelijk onze spullen op, zodat we die straks alleen in de auto hoeven te zetten.

Zonsopgang gezien vanaf de Gabriella

Tijdens het ontbijt nadert onze schip de baai waarin hij aanlegt om te laden en te lossen. Maar wanneer ik zo uit het raam kijk begin ik mij enigszins zorgen te maken of we wel tussen de kliffen passen, maar de kapitein zal het wel beter weten.

Ontbijt op, in de haven, tijd om de auto weer in te ruimen, maar eerst een sanitaire stop. Die duurt wat lang en Maya is alvast begonnen met haar spullen in de auto te zetten, ik volg wat later en doe hetzelfde. Alles staat, en we zijn er klaar voor, de dag start in zijn achteruit, schuin de helling af en dan vooruit de boot uit. Nog even verkeerd rijden, en een blokje om en we zijn inmiddels van het haventerrein af. Tijd om te tanken, want we zijn gisteren met een vrijwel lege tank de boot op gereden.

We missen het tankstation, maar gelukkig is er nog een tweede kans afrit en die nmen we dan maar. Met een volle tank gaan we dan eindelijk op weg naar Taivalkoski, de camping waar we vannacht slapen. Een lange maar mooie rit, waar het landschap veranderd van een nog redelijk groen zeeklimaat, naar ene prachtig wit landklimaat. De snelheid wordt ook steeds lager hoe noordelijker we komen, waar we begonnen met 120, ishet halverwege nog maar 100, en in Lapland zelfs nog maar 80 de meeste stukken. En die 80 is soms nogal optimistisch door de staat van de wegen. Er zijn wat sporen en daar moet je in rijden.

De tankstations zijn hier vaak verbasterd tot echt dorpscentrum. Ze hebben een grote supermarkt, koffie tentje, subway, dinerzaakje, iets voor de kinderen, en wat technische spullen. En owja, ze verkopen er ook brandstof. Daar hebben we deze gave trekker gespot, helaas reed hij niet meer.

Na onze koffiepauze en tankbeurt rijden we door naar de camping. We missen de afslag, deze is nogal abrupt namelijk. En terwijl wij wachten zien we dat ook diverse andere teams vol in de ankers gaan en de afslag missen. Wij hebben het geluk dat we geen straatje hoeven te keren maar gelijk de bocht maken naar de camping. We parkeren de auto, melden ons aan en nemen wat te eten. Mij is nog niet helemaal duidelijk wat ik gegeten heb, maar het was iig lekker, gezond en voedzaam. Dus helemaal prima.

De tenten zijn opgezet, en er klaar voor. Maar wij slapen vannacht in een echte hut. Deze delen we met Jaap en Ad van team Jaap en Ad. Twee echte vroege vogels, de wekker stond al om half 6 de volgende ochtend.

Om de dag af te sluiten en wat nader tot elkaar te komen, beter te leren kennen, wordt er een prachtig binnenkampvuur aangestoken. Nee, dat is geen open haard, maar dit was een echt groot kampvuur, tenminste zo eindigde het aan het einde van de avond.

Een sneak preview van dag 4, dag 4 begint met een cross country tour. Morgen, dinsdag, in de loop van de ochtend komt de update van dag 4.

Statistieken
Verbruik 1 liter per 20,5 kilometer
de rest volgt later, eerst even een dutje doen.