Reisverslag dag 1

Inmiddels rijden we nu bijna bij Hamburg, en daar is het een beetje chaos op de weg. En chaos resulteert in Stau. Dus ja, daar sta je dan met je goede gedrag, drie rijen dik op de snelweg, stil te staan. Dat is een goed moment om de noordkaap cd maar eens te proberen.

Dat past dus niet ūüôĀ

Dat is pech, geen Noordkaap CD dus… en de andere teams hebben nog geen lijst gedeeld met de nummers die erop staan. Die houden jullie dus tegoed.

Maarja terug naar de stau, want we staan er inmiddels al een tijdje. De bestuurder van de auto naast ons vind het te lang duren tot zijn plaspauze en stapt uit. Even snel over de vangrail en de berm in. En geef hem eens ongelijk. Ondertussen beginnen wij ons een beetje zorgen te maken over de lengte van de file, want onze aankomsttijd in Kopenhagen wordt ineens verlaat met 2 uur. Opzoek naar een alternatieve route. Nadat we die gevonden hebben moeten we nog wachten tot we bij de afrit zijn, en dat duurt erg lang als je stilstaat.

Stau!

En dan begint er een beetje beweging in het verkeer te komen. Na ongeveer 5 meter gereden te hebben worden we opgeschrikt door iemand die op zijn toeter begint te hangen, maar we snappen nog niet waarom. En dan perst een auto zich tussen ons (op de middelste baan) en de auto op zijn rechterbaan. Wat blijkt, de sanitaire stop van de bestuurder duurde wat langer en daar kon haastmevrouw niet op wachten. Haastmevrouw rijgt twee duimen omhoog van plasmeneer en ze voegt voor hem in. En daar staan we dan, 20 meter verder, twee auto’s gewisseld van plek wederom stil. Gelukkig waren die 20 meter een voorbode van het oplossen van de file en zo snel als we stil stonden rijden we weer.

Nu de grote vraag, gaan we de omrijroute nemen, of toch op de originele kortere en potentieel snellere route. We gokken het erop en vervolgen onze weg op de oorspronkelijke route.

Hamburg gepasseerd gaat het in hoog tempo naar de Deense grens, maar inmiddels is het ook al later en beginnen de buikjes te rommelen. Tijd om wat te eten dus, en gelijk maar tanken. Want je staat er toch.

Tijdens het eten horen we via de whatsapp-groep met alle teams horen we dat die controle vrij streng is. Die berichten komen vooral van de teams die via de boot naar Kopenhagen toe gaan, wij gaan via de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen). Dus we zoeken alvast onze paspoorten op voor de controle. Maar aangekomen bij de grens is het voor ons geen feestje. De douanier geeft ons een norse blik en zwaait auto na auto door.

Zoals op de foto te zien is, een prachtig staaltje techniek. Maar helaas zien we daar weinig van, het is inmiddels al donker. En donker is ook echt heel donker. Wat wel leuk is dat boven op de staanders van de brug hebben ze een verlichte kerstboom neergezet. Maar daar hebben we geen foto van gemaakt.

Eindelijk in Kopenhagen aangekomen, een stukje het centrum in en we zien ons hotel liggen. We slaan rechtsaf, en nog een keer rechtsaf, we komen aan bij een tankstation? Dat was niet de bedoeling, maar we tanken even vol en rijden door. Weer rechtsaf, maar verder rechtsaf mogen we niet. Een heel blokje om en we zien het hotel weer liggen. In plaats van rechtsaf te slaan maken we nu een soort u-bocht en daar staan de eerste wagens al van de andere teams. Inchecken, en even landen. Dan tijd om bij de praten met de teams aan de bar, daar horen we dat ieder team dat in het donker is aangekomen hetzelfde blokje om heeft gemaakt als wij.

De statistieken van vandaag:
¬Ī 980 kilometer
¬Ī 12 uur
etappe 1 – 1 liter op 17.7
etappe 2 – 1 liter op 18.4
etappe 3 – 1 liter op 17.7
weer onderweg – nat